+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Doškolení záchranářů v Západních Tatrách

42 profesionálních záchranářů Horské služby ČR absolvovalo v minulém týdnu pravidelné zimní doškolení v prostředí Západních Tater, konkrétně v okolí Zuberce, Spálené a Smutné doliny.

Doškolení záchranářů v Západních Tatrách
Ilustrační foto

   I přes velmi teplé počasí a nedostatek sněhu v nižších partiích hor se výcvik podařilo uskutečnit, za což patří velký dík i slovenským kolegům z HZS /Horské záchranné služby/.  Ti byli nápomocni při organizaci skialpových túr, které byly zaměřeny i na využití horolezeckých technik v zimních podmínkách. Nezbytnou součástí byla i lavinová problematika. Zaměstnanci SLP /Střediska lavinové prevence/ odprezentovali testy stability, rozhodovací strategie a vyhledávání systémem Recco, který se v ČR využívá v Krkonoších a Jeseníkách.

  Novinkou pro české záchranáře bylo seznámení se systémem „Obelix“ (sofistikovaný systém  pro řízený odstřel lavin). Tato metoda se provádí preventivně v lokalitách, kde by větší množství sněhu a následná lavina velkého rozsahu mohla ohrozit obydlí, anebo zasáhnout přímo lyžařské tratě.

   Velmi zajímavá byla i prezentace slovenských kolegů o záchraně ve skalním terénu za pomoci lan Dynnema a využití hyperstatických lan RAD LINE při záchraně.

  Děkujeme kolegům z „HZS“ (Horská záchranná služba) a Střediska lavinové prevence za jejich pomoc při organizaci doškolení, za velice vstřícný přístup a budeme se těšit na další spolupráci.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí