+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Mezinárodní lezecký kurz

V minulém týdnu proběhl v Tisé a okolí nadstavbový kurz pro zaměstnance HS zaměřený na rozšíření dovedností v pohybu ve skalním terénu, specifika pískovcového lezení a s tím související techniku jištění a záchrany.

Mezinárodní lezecký kurz
Ilustrační foto

V letošním roce zástupce z jednotlivých oblastí HS doplnili i 4 slovenští kolegové z HZS /Horská záchranná služba/ a 4 kolegové z polských Tater /TOPR/. I přestože nepanovaly úplně ideální lezecké podmínky, náplně kurzu se podařilo dostát. První den všichni absolvovali lezecký výcvik ve skalní oblasti Tisá, druhý den pak na dominantách v německém Bielatalu a třetí den v Labském údolí. Jelikož další dva dny již nebylo možné absolvoval praktický výcvik na skalách, záchranáři navštívili známé skalní oblasti v Sasku a v Ostrově. Zároveň slovenští kolegové prezentovali způsob záchrany z ferrat a naši metodici způsoby jištění na pískovcových věžích. Kurz oživila i přednáška pískovcové lezecké legendy Jiřího „Prcase“ Slavíka. 

Lezení a aktivity na skalách se stávají stále populárnější a horská služba musí na tento trend reagovat, což bylo i cílem tohoto kurzu. Závěrem děkujeme zahraničním kolegům za účast a předané zkušenosti.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí